Blog

17
Szeptember

Bracket ragasztók - hasonlítsuk össze!

2024 szeptember 17
adhesives, bracket ragasztás, fogszabályozás

3 gyakran alkalmazott fogszabályozó bracket ragasztó kötési szilárdságának összehasonlítása

A rögzítő eszközök stabilitása kritikus fontosságú a hatékony fogszabályozási kezelés során, hiszen a bracketek leválása nemcsak a kezelés időtartamát nyújthatja meg, hanem felesleges többletterhelést is jelenthet mind az orvos, mind a páciens számára. Az in vitro vizsgálat célja három különböző, klinikailag gyakran alkalmazott ragasztóanyag – Transbond XT™, BracePaste® és GoTo™ – kötési szilárdságának (SBS) összehasonlítása volt, valamint annak meghatározása, hogy az alkalmazási idő elteltével milyen változások következnek be a tapadási teljesítményben.

A vizsgálat menete

A vizsgálathoz 174 felső középső metszőfogat használtak, amelyeket három ragasztási csoportba osztottak. A választásnál kizárási kritériumok voltak a szuvas, restaurált, zománchipopláziás, zománchiányos fogakat, zománchiányos hibák és repedések.
Két időpontban mérték a kötési szilárdságot (SBS):

  • 30 perccel a ragasztás után (T1)
  • és 24 órával később (T2).

A Transbond XT™, GoTo™ és BracePaste® ragasztókat használták, majd Instron géppel mérték a bracketek leválásához szükséges erőt. Ezen kívül vizsgálták a ragasztómaradvány-indexet (ARI) is.

Eredmények

A Transbond XT™ ragasztó bizonyult a legerősebbnek, és az SBS értéke 233,34 N ± 49,76 volt 30 perccel a ragasztás után, míg 24 órával később 252,53 N ± 39,72-ra nőtt. Ezzel szemben a GoTo™ ragasztó erőssége 200,49 N ± 49,77 volt 30 perccel, ami 234,89 N ± 39,83-ra nőtt 24 óra elteltével. A BracePaste® viszont gyengébb teljesítményt mutatott: 30 perccel a ragasztás után 187,40 N ± 36,90, míg 24 órával később csak 165,07 N ± 22,56 volt az SBS értéke. A Transbond XT™ és GoTo™ ragasztók mindkét időpontban szignifikánsan jobb tapadási erősséget mutattak a BracePaste®-hez képest.

1. ábra.png
1. ábra A kötésszilárdság összesített statisztikái newtonban, különböző

Diagram.PNG

Klinikai jelentőség

A Transbond XT™ és GoTo™ ragasztók kiváló kötési szilárdságot biztosítanak, így ideális választások lehetnek a fogszabályozásban. A BracePaste® tapadási teljesítménye viszont csökkent 24 óra elteltével, ami különös figyelmet igényelhet a klinikai alkalmazás során. A kutatók arra is rámutattak, hogy a ragasztók erőssége idővel változik, ami klinikai körülmények között azt jelenti, hogy az első 24 órában különös figyelmet kell fordítani a páciens diétájára és az eszköz mechanikai terhelésére.

Összegzés

A vizsgálat eredményei alapján a Transbond XT™ és a GoTo™ ragasztók szignifikánsan nagyobb kötési szilárdságot mutattak mind 30 perccel, mind 24 órával a ragasztás után a BracePaste®-hez képest. A Transbond XT™ különösen kiemelkedő volt, míg a GoTo™ is versenyképes alternatívának bizonyult, különösen a költséghatékonyság szempontjából. A BracePaste® alacsonyabb SBS értékei miatt óvatos alkalmazást igényel, különösen hosszan tartó kezeléseknél. A kutatás eredményei arra utalnak, hogy a GoTo™ megbízható alternatíva lehet a Transbond XT™-vel szemben, anélkül hogy kompromisszumot kellene kötni a klinikai teljesítmény terén.

 

Forrásmegjelölés:

Shear Bond Strengths of 3 Commonly Used Orthodontic Adhesives
Samaneh Shams1, Stefan Abela2*, Manoharan Andiappan3, Alireza Hajiheshmati1, Dirk Bister1
1Guy’s King’s and St. Thomas Dental Institute, London, UK; 2Norfolk and Norwich University, Hospital NHS Foundation Trust, Private Practice,
London and Ely, Cambridgeshire, UK; 3Dentistry, Oral and Craniofacial Sciences, King’s College London, London, UK

Dentistry, Vol. 10 Iss. 7 No: 568

Eredeti tanulmány: 

Shear Bond Strengths of 3 Commonly Used Orthodontic Adhesives

Ajánlatkérés

Csak regisztrált felhasználóknak

Hírlevél feliratkozás